Harde schijf vervangen door een SSD (Solid State Drive).

pc-dokters

Steeds meer laptops en desktops zijn tegenwoordig uitgerust met een SSD. De Solid State Drive is een nieuw soort opslagmedium en kan dienen als aanvulling op of ter vervanging van de harde schijf of HDD. Dit wordt vooral gebruikt om je laptop of desktop een nieuw leven in te blazen zodat hij nog een tijdje verder kan. Een SSD heeft vele voordelen ten opzichte van de conventionele harde schijf.

Wat is een SSD  en wat zijn de verschillen met de oude vertrouwde harde schijf (HDD)? Een Solid State Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruikmaakt van geheugen zoals flash of SDRAM. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD geen bewegende delen bevat, zoals ronddraaiende platters. Daardoor zijn SSD schijven veel sneller, stiller en is de kans op fouten bijna verwaarloosbaar.

VOORDELEN SSD

Een SSD is sneller, lichter, stiller, gebruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen zoals bij een conventionele harde schijf.

Snelheid

Een SSD is gemiddeld vier keer sneller dan een gewone harde schijf. Hierdoor kan deze uw favoriete programma’s veel sneller opstarten en vooral met opstarten van uw computer maakt dit een groot verschil.

Schokbestendig

Omdat een SSD geen mechanische onderdelen bevat, is deze veel beter bestand tegen schokken, wat de betrouwbaarheid vergroot zeker bij laptops

Energieverbruik

Een SSD is veel energiezuiniger dan een gewone harde schijf. Bij laptops betekent dit een langere accuduur.

Stiller

Door het ontbreken van mechanische onderdelen is een SSD veel stiller dan een gewone harde schijf. U zal verbaasd zijn hoe geruisloos bijvoorbeeld uw laptop wordt.

Echte nadelen kleven er niet aan een SSD. Momenteel is een SSD in verhouding nog iets duurder dan een conventionele harde schijf, maar daartegenover staan dan weer de genoemde voordelen.